Carnatii si vinul

Carnatii sunt o valoare clasica pentru orice gratar onest. Combinatia corecta cu vinul potrivit poate crea un simplu miracol.

Carnati de porc

Carnatii de porc, desigur la gratar, cu lamaie sau mustar, au nevoie de vinuri cu aciditate mare, iar vinurile din soiul Xinomavro sunt combinatia perfecta. Aceleasi vinuri pot sustine in acelasi mod o omleta care contine acesti carnati. Daca sunt foarte picanti, este de preferat un amestec de Xinomavro cu Syrah.

Sugestii: Boutari Naoussa, Kir-Yianni Ramnista sau Dyo Ellies, Tsantali Rapsani, Alpha Estate Xinomavro Reserve.

Carnati de vita

Foarte multe persoane prefera acest tip de carnati deoarece sunt mai putin grasi decat cei din porc. In orice caz, gustul lor este mai delicat, mai rotund si de obicei mai bogat. La gratar se potrivesc cu diferite sosuri barbeque, mustar cu miere, mustar englezesc sau mustar Dijon.

Un vin rosu catifelat cu aroma bogata de fructe, aciditate medie si tanini maturi este de neinlocuit langa un carnat din carne de vita.

Vinurile din soiurile Agiorgitiko sau Merlot vor scoate in evidenta gustul zemos al carnii. Daca acesti carnati fac parte dintr-o pizza sau sunt serviti cu sos rosu pentru paste, este mai indicat sa alegem un vin Agiorgitiko mai usor sau un vin rose bogat.

Sugestii: Boutari Agiorgitiko, Palivos Nemea, Tselepos Driopi Reserve sau Palivos Vissino.

Carnat mixt

Un platou cu carnati din carne mixta, prajiti sau la gratar, cu mustarul potrivit si cu paine proaspata, are nevoie de un vin picant din soiurile Limnio, Mavrotragano sau un Mavrodaphne sec.

Sugestii: Domaine Gerovassiliou Avaton.

Carnati de pui

Un carnat gustos, dar si cel mai delicat. Pot fi pusi la gratar singuri sau intr-o chifla de paine. Acest tip de carnati are nevoie de vinuri albe cu gust usor, din soiul Roditis sau, daca doriti ceva mai complicat, din Chardonnay, care sunt cele mai bune combinatii.

Sugestii: Oenoforos Asprolithi, Boutari Simio Stixis White, Kir-Yianni Samaropetra.

Carnati de mistret

Complet diferiti fata de carnatii din porc. Mai complicat si cu gust puternic, si de obicei cu mai multe condimente decat orice alt carnat. Acestia au mult mai putina grasime decat carnatii de porc si pot fi gatiti la gratar, dar si in cuptor cu cartofi sau la ceaun cu gutui si mere.

Vinurile care se potrivesc cel mai bine sunt cele din soiul de baza Syrah.

Sugestii: Boutari Simio Stixis Red, Kir-Yianni Diaporos.