Assyrtiko vs. Riesling

Riesling

Una dintre cele mai mari calitati atunci cand vorbim despre vin este capacitatea acestuia de a se invechi. Pentru majoritatea persoanelor invechirea unui vin este ceva ce se refera doar la vinurile rosii. Realitatea este ca foarte putine vinuri albe, comparativ cu numarul celor rosii, au aceasta posibilitate.

Elementul esential care ajuta un vin alb sa se dezvolte pe termen mediu spre lung este aciditatea. Asadar, vorbind despre aciditate la soiurile albe, este normal sa vorbim despre Riesling si despre grecescul Assyrtiko.

Riesling este varful de lance al cramelor germane si foarte multi oameni cred ca este cel mai bun soi de vin alb din lume. Bazat pe aciditate exploziva si complex aromatic dovedeste ca are posibilitatea de invechire.

Soiul a aparut mai intai pe Valea Rinului si foarte curand a inceput sa fie cultivat si in alte zone din Germania. Vinurile obtinute sunt caracterizate de o aciditate foarte puternica, in general cu continut alcoolic scazut (uneori incepand de la 8%) si postgust metalic, puternic si de durata.

In functie de terroir-ul unde creste are caracteristici diferite, fiind astfel foarte usor de recunoscut locul de unde provine.

Astazi Riesling-ul german este cultivat in zone calde ale tarii in general reci.

Riesling da vinuri albe cu potential mare de invechire (5-12 ani).

Assyrtiko

Assyrtiko este unul dintre cele mai populare soiuri albe din Grecia si, recent, din afara Greciei. Provine din Insula Santorini, unde inca se pot gasi o multime de vite producatoare Pre Phylloxera.

Este caracterizat de un fond aromatic complex si aciditate exceptionala, cu postgust metalic placut. Foarte multi profesionisti din domeniul vinului din toata lumea nu inteleg cum un vin cu acest tip de profil bland poate proveni din unul dintre cele mai dificile si agresate medii din lume.

Combinatia dintre subsolul vulcanic din Santorini, soarele foarte arzator (mai mult de 320 de zile insorite pe an) si vanturile puternice care lovesc vitele fara incetare, creeaza un terroir unic pe care soiul Assyrtiko da tot ceea ce are mai bun.

Assyrtiko este un soi care de obicei este imbuteliat singur, dar si in amestec cu alte soiuri mai aromatice, precum Malagouzia. Assyrtiko are un mare potential de invechire, chiar daca este foarte dificil sa gasesti pe piata ani mai vechi.

Marea diferenta dintre cele doua varietati este relatia pe care o au cu butoiul. In primul caz, relatia Riesling-butoi este una de ura (popularitatea Riesling-ului a fost afectata serios de fiecare data cand s-a incercat sa fie tinut in butoi pentru o perioada de timp) iar in a doua, relatia dintre Assyrtiko-butoi este o relatie de armonie.

Etichetele de Assyrtiko tinut la butoi sunt printre cele mai populare, mai ales in combinatie cu fructe de mare si mancaruri din peste.

O caracteristica comuna dintre Assyrtiko si Riesling este posibilitatea de a crea vinuri dulci de calitate foarte buna, deoarece ambele soiuri echilibreaza aciditatea ridicata cu un gust dulce puternic.

Beerenauslese si Eiswein sunt printre cele mai faimoase vinuri dulci provenite din Riesling, recunoscute si pretuite peste tot in lume.

Assyrtiko da cel mai faimos vin dulce din Santorini – Vinsanto (Sigalas Vinsanto si Argyros Vinsanto 20 y.o., care a obtinut incredibilul punctaj de 95/100).

Popularitatea si avantajul invechirii ajuta Riesling-ul sa fie unul dintre cele mai populare soiuri pentru cultivare peste tot in lume. In afara Germaniei se gaseste in Austria, zona Balcanilor, Nordul Italiei, Australia, Statele Unite si Noua Zeelanda.

Vinuri excelente din Riesling provin de la producatorii greci de vin din Peloponez si Macedonia.

Assyrtiko, in afara de Santorini, poate fi gasit intr-o multitudine de insule grecesti, in Halkidiki si pentru prima data in afara Greciei, in Australia (a inceput anul trecut).

Un vin Riesling sau Assyrtiko proaspat si sec, cu aciditatea pe care o au, pot fi combinate cu usurinta cu orice tip de mancare care contine lamaie (fructe de mare proaspete, peste proapat, carne alba cu sos alb).

Versiunea de Assyrtiko la butoi este excelenta cu peste sau carne alba la gratar, sau peste afumat si branza.

Ambele vinuri pot fi combinate, de asemenea, cu mancare asiatica.

Variantele dulci, Vinsanto – variante dulci de Riesling, sunt partenerii unor dulciuri grele ca baclavaua, cataiful sau tartele cu nuci si fructe uscate.

Desigur, le puteti savura singure, cu o tigara buna de foi.