ASSYRTIKO INSEAMNA, 08/2014

Assyrtiko de pe solurile vulcanice, fara filoxera, din Santorini este un soi de struguri care merita atentie la nivel mondial. Acesta este capabil sa produca vinuri captivante, de clasa mondiala, care pot invechi cu gratie. Dupa cum spunea John Downes MW in timpul deplasarii de informare a IMW in Grecia de anul trecut, "Assyrtiko ar putea deveni forta motrice pentru industria vinului grecesc in pietele de export exigente". Insa Assyrtiko merge dincolo de definitia evidenta a unui soi unic.

Assyrtiko inseamna ca in timpul celei mai importante expozitii de vinuri de la Beijing, personalitati cum ar fi Gerard Margeon, director executiv de vinuri pentru Alain Ducasse, a vizitat pavilionul New Wines of Greece pentru a isi exprima dragostea pentru acest soi si pentru Santorini. Si s-a intors de mai multe ori, aducandu-si si prietenii iubitori de vin, pentru a degusta vinurile impreuna. Franceza nostra este de baza, dar este destul de evident atunci cand cineva este foarte entuziasmat si se simte mandru de descoperirea sa.

Si apoi in timpul degustarii unor delicioase vinuri Riesling mature din regiunea clasica Clare Valley il intalnim pe David Tuney, un producator din Noua Zeelanda care accepta invitatia pentru prima sa degustare de vinuri grecesti. Fiind foarte entuziasmat de aceasta prima intalnire, David a avut grija sa rezerve o sticla de Sigalas Kavalieros 2011 pentru a il savura impreuna cu echipa sa oenologica de acasa.

De asemenea, in loc de a merge sa vizitam sectiunea Alsaciei pentru a degusta superbele vinuri Riesling Grand Cru sau rarul SGN Pinot Gris, care costa o mica avere, cei care au venit mai intai la barul de vinuri grecesti au fost producatorii din Alsacia. Ce au cerut? Se stie... Assyrtiko!

Assyrtiko inseamna si ca prestigiosul somelier francez Fabien Etienne, care lucreaza intr-un complex de lux de tip boutique din Macao, a inclus deja Assyrtiko in listele sale de vinuri alaturi de magnificul Chablis Grand Crus si, asa cum recunoaste, este foarte multumit de alegerea sa. Nu este aceasta o recunoastere de top pentru Assyrtiko din Santorini?

Iar pentru australieni faptul ca Assyrtiko a fost deja plantat pe solul lor din anul 2012, din pacate doar pe 0.5ha pentru moment, dupa un proces laborios de import si carantina, a actionat ca un magnet, atragandu-le atentia. Dupa cum comenteaza Peter Barry, de la producatorul-pionier Jim Barry, "Assyrtiko este o alegere buna pentru viitorul productiei de vin din sudul Australiei".

Pavilionul Greciei a fost intr-adevar aglomerat, fiind vizitat, de asemenea, de catre producatorii turci si armeni sau de catre reprezentantii Wines of Chile pentru a savura vinurile. Avand aceasta sansa, a fost o mare oportunitate de a ii introduce in intregul spectru al soiurilor grecesti, permitandu-le sa descopere gustul soiurilor Malagousia, Moschofilero, Xinomavro, Robola sau Agiorgitiko langa soiul-pilot alb. Si chiar fara informatii disponibile, putem pretinde ca pavilionul grecesc a fost cu siguranta cel care a atras cea mai mare atentie in randul concurentilor sai.

Astfel, privind la nivel mondial, Assyrtiko creste semnificativ imaginea vinului grecesc, castigand respect si multiple aprecieri in randul profesionistilor din industria vinului. Nu este clar insa daca grecii ar trebui sa multumeasca norocului, coincidentei istorice a exploziei vulcanice care a condus spre unul dintre cele mai pronuntate vin de terroirs din lume, producatorilor greci sau criticilor internationali de vinuri cum ar fi Jancis Robinson MW sau Eric Asimov pentru reputatia si succesul soiului Assyrtiko.

Ceea ce stim este ca sunt necesare doua lucruri pentru a pastra succesul soiului Assyrtiko; vinuri de calitate si mai buna si mecanisme adecvate de marketing. Ambele par simple, dar in realitate sunt mult mai complexe, a doua parte, in special.

Sursa: http://www.winecommanders.com/assyrtiko-means/?lang=en