Assyrtiko

Soiul Assyrtiko este considerat, in mod justificat, emblema soiurilor grecesti cu cel mai mare potential la nivel international. Varietatea este cultivata mai ales in insula Santorini, dar nu este restrictionata acolo (Grecia Centrala, Macedonia). Totusi, strugurele Assyrtiko din Santorini este unic. Solul vulcanic unic din Santorini ofera caracteristicile varietatii, propagate in vin. Este caracterizat de capacitatea de a se matura intr-un grad avansat fara a isi pierde aciditatea. Este un soi cu potential de a produce vinuri seci si dulci.

Strugurii sunt de forma cilindrica, medii spre mari, boabele sunt sferice si mari cu pielita de grosime medie, pulpa transparenta moale de culoare galben aurie.

Varietatile moderne obtinute prin metode moderne duc la un vin de culoare alba, in care predomina parfumul de flori de citrice. Dar, in timp ce fructele (para si mar) au o prezenta semnificativa in gust, pe palat este prezenta aciditatea care face vinul Assyrtiko atat de atractiv. Assyrtiko creeaza vinuri incredibile singur sau in combinatie cu soiurile Athiri si Aidani.

Assyrtiko produce si uimitorul vin dulce Vinsanto, dupa ce soarele din Santorini usuca strugurii timp de cateva zile. Visanto este unul dintre cele mai cunoscute vinuri dulci, cu o culoare inchisa de bronz si aroma complexa, bogata de ciocolata, smochine uscate, melasa, cafea, struguri si lichior de cirese si palat cu echilibru excelent de aciditate.

Vinurile bazate pe Assyrtiko (mai ales din Santorini) au cariera cea mai de succes pe pietele internationale. Mari critici internationali de vinuri, precum Robert Parker, au dat in mod consecvent calificari de 90-95/100 unor vinuri Assyrtiko din Santorini.

Soiul este caracterizat de o aciditate extraordinara care se combina foarte bine cu salate proaspete, carne alba, fructe de mare, peste proaspat si este un aperitiv de vara minunat.

Soiul Assyrtiko este singurul soi grecesc cultivat in afara Greciei (Australia - Peter Barry de la crama Clare Valley, Jim Barry Wines).