Asocieri de baza

Gustul poate fi cel mai important, dar asocierea vinului cu mancarea nu trebuie sa fie ceva complicat. Utilizati aceste reguli simple pentru a le potrivi cu incredere!

Alegeti arome similare

Aromele similare de mancare si de vin se completeaza reciproc.

Exemplu: Limba de mare cu sos de lamaie si Assyrtiko au amandoua arome citrate.

Alegeti texturi si gusturi similare

Produsele alimentare si vinul cu „greutate” similara se completeaza reciproc. Mancarea si vinul pot fi usoare, medii sau grele.

Exemplu: Homarul si Roditis sau un amestec de Assyrtiko cu Chardonnay sunt ambele de greutate medie si bogate, astfel incat se completeaza reciproc.

Alegeti acelasi nivel de dulceata

Vinul ar trebui sa fie la fel de dulce sau mai dulce decat mancarea.

Exemplu: Friptura de porc cu glazura de mere se asociaza minunat cu un vin Moschato sec.

Gustul sarat cere prospetime

Vinurile proaspete echilibreaza aromele sarate.

Exemplu: Un vin Moschofilero crocant echilibreaza maslinele sarate si branza feta.

Asociati cu sosul

Asociati vinul cu sosul servit.

Exemplu: Sosurile citrice usoare se asociaza cu Assyrtiko.

Exemplu: Sosurile cu smantana grasa si ciuperci sunt ideale cu Chardonnay sau un amestec cu Chardonnay.

Exemplu: Sosurile rosii si de carne se potivesc cu Agiorgitiko si Xinomavro.

Fara sos? Asociati cu carnea

Potriviti vinul cu carnea, cu pestele sau cu carnea de pasare atunci cind le serviti fara sos.

Exemplu: Vinul Agiorgitiko tanar are un gust minunat cu carnea de rata.

Mancaruri condimentate

Vinurile mai dulci sunt binevenite langa mancarurile picante.

Exemplu: Malagouzia se potriveste bine cu mancarea asiatica.

Taninii au nevoie de grasime pentru a se echilibra

Vinurile tanice precum Xinomavro taie prin stratul pe care grasimea il lasa in gura.

Exemplu: Xinomavro se asociaza foarte bine cu friptura.

Priviti: Asociati dupa culoare

Natura a codat dupa culoare fructele si legumele cu vinul care se potriveste cel mai bine cu aromele acestora. Vinuri deschise la culoare – mancaruri deschise la culoare; vinuri cu culori inchise – mancaruri bogate.

Exemplu: Assyrtiko din Macedonia este de culoare galben pal si se potriveste bine cu citricele.

Considerati nivelul de aciditate

La fel ca si in cazul gustului dulce, vinul ar trebui sa fie egal in aciditate sau mai acid decat mancarea.

Exemplu: Xinomavro se potriveste bine cu pasta de masline cu rosii.