Adaugati Ulei de Masline la Legume pentru Scaderea Tensiunii Arteriale, 10/2014

Una dintre caracteristicile principale ale dietei mediteraneene este abundenta de preparate din legume si salate pregatite cu ulei de masline din belsug. Si, in timp ce cunoastem ca adaugarea de ulei de masline la legume poate creste absorbtia de vitamine si antioxidanti, se pare ca aceasta combinatie puternica are inca un efect semnificativ pentru sanatate: ar putea proteja de hipertensiunea arteriala. Un nou studiu publicat in jurnalul PNAS, sugereaza faptul ca un mod de alimentatie care combina grasimile nesaturate (cum ar fi uleiul de masline) cu legume bogate in nitriti si nitrati poate proteja de hipertensiunea arteriala. Legumele bogate in nitriti sunt mai ales cele cu frunze verzi, cum ar fi spanac, verdeturi salbatice si legume radacinoase. Aceste legume sunt consumate zilnic in cadrul dietei mediteraneene si intotdeauna cu ulei de masline. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand aceste doua tipuri de alimente sunt combinate, se formeaza acizii grasi nitro.

Pentru acest studiu au fost folositi soareci pentru a examina modul in care acizii grasi nitro controleaza tensiunea arteriala prin inhibarea unei enzime care este cunoscuta pentru reglarea tensiunii arteriale.

Rezultatele au aratat ca soarecii modificati genetic pentru a nu fi reactivi la acest proces enzimatic nu au avut nici o schimbare a tensiunii arteriale, in timp ce la soarecii normali acizii grasi nitro au redus tensiunea arteriala.

Cercetatorii au concluzionat ca obisnuita combinatie de acizi grasi nesaturati, precum uleiul de masline, cu aceste legume contribuie la actiunea protectoare a dietei mediteraneene.

Intr-un alt studiu publicat in jurnalul PLOS ONE, cercetatorii au reusit sa demonstreze utilizand spectrometria de masa, ca uleiul de masline extra virgin precum si maslinele proaspete sunt, de asemenea, o sursa de acizi grasi nitro, ceea ce ar putea contribui si mai mult la efectul antihipertensiv.

Sursa: http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/add-olive-oil-vegetables-lower-blood-pressure/39771