5 Soiuri Mai Putin Cunoscute de Adaugat la Raftul de Vinuri, 07/2014

De Eric Asimov, NY Times

Vremurile in alb-si-negru, Cabernet-si-Chardonnay au trecut. Secolul 21 inseamna o explozie de culoare, fiind plin de vinuri superbe produse din struguri mai putin cunoscuti, despre care putini oameni stiau ca exista in urma cu 15 ani. Si totusi, aceste vinuri nu sunt chiar noi. Acestea reprezinta expresia unor culturi vechi de vinuri, care au devenit cunoscute la nivel mondial dupa secole in care nu au ajuns mai departe de cele mai apropiate orase fata de locul lor de origine. Si pentru ca ele raman oarecum necunoscute, aceste vinuri pot fi de mare valoare. Acestea sunt cinci soiuri de struguri pe care merita sa le cautati.

Assyrtiko provine in mare parte din insula Santorini din Marea Egee, unde vitele de vie sunt legate in forma unor cosuri care imbratiseaza solul vulcanic pentru a scapa de vantul nepotolit. Vinurile sunt seci si au o mineralitate deosebita - un fel de versiuni oceanice de Riesling - si merg bine cu crustacee si alte mancaruri usoare din fructe de mare. Printre producatorii de top sunt Sigalas, Gaia si Argyros.

Furmint, marele strugure alb din Ungaria, este elementul-cheie din delicioasele vinuri dulci Tokaji Aszu. Dar este folosit din ce in ce mai mult pentru a face vinuri albe seci deosebite, care pot uimi cu varietatea de arome de fructe, oarecum ca o combinatie retinuta de Chardonnay si Viognier. Producatori de top includ Royal Tokaji, Kiralyudvar, Oremus, si Disznoko.

Mencía, principalul strugure rosu din nord-vestul Spaniei, produce minunatele vinuri rosii din regiunile Bierzo si Ribeira Sacra. Aromele sale obsedante de fructe salbatice sunt dezvaluite complet, atat in vinurile mai dense, mai voinice, din Bierzo cat si in cele mai usoare, mai minerale, din Ribeira Sacra. Producatori de top includ Descendientes de J. Palacios, Raúl Pérez, Dominio do Bibei, Guímaro, si D. Ventura.

Nerello Mascalese prospera la poalele Muntelui Etna, vulcanul mereu activ din estul Siciliei, ceea ce explica, probabil, energia nervoasa a vinurilor sale. Cand sunt facute cu grija, acestea au o gratie si o delicatete care aminteste de soiul rosu Burgund, desi in stilul italian inimitabil de arome dulci si amare. Producatori de top includ Calabretta, Benanti si Terre Nere.

Trousseau este unul dintre principalele soiuri de struguri rosii din Jura, in estul Frantei, o regiune atat de obscura incat in urma cu 10 ani nici francezii nu prea stiau de aceste vinuri. Acum, anumiti producatori din regiunea Jura au atins statutul de cult in New York si in California, unde Trousseau a capturat imaginatia catorva vinificatori din noul val. Trousseau produce vinuri paradoxale, deschise la culoare si cu corp usor, dar cu arome intense de flori si fructe rosii si tanini fermi. Printre producatorii de top se numara Jacques Puffeney, Jean-François Ganevat, Michel Gahier, si André et Mireille Tissot. Din California, cautati Arnot-Roberts si Copain.