Dakos – reteta traditionala din Insula Creta

Ingrediente: 1 kritharokouloura (paine uscata de orz, tipica si traditionala din Creta, care se gaseste in magazinele de delicatese sau pe internet; daca nu o gasiti, puteti folosi orice tip de paine uscata de orz) 1 rosie 60 gr. branza feta, faramitata un praf de oregano si de sare 6 linguri

citeste

Friptura greceasca de miel cu cartofi si branza feta (Retete pentru Paste)

Ingrediente: 1 pulpa de miel portionata 1 kg cartofi (de preferat mici sau medii) 100 g branza feta 6 catei de usturoi tocati ½ lgt. oregano 100 ml ulei de masline 500 ml apa sare si piper dupa gust Preparare: Se clatesc cu apa rece bucatile de miel si se curata cartofii

citeste

Friptura de pulpa de miel pentru Paste (Retete pentru Paste)

Ingrediente (pentru 8-10 persoane): 1 pulpa de miel de 2. 5 kg 2 catei de usturoi taiati in felii subtiri 1/4 cana ulei de masline 1 lg. cimbru proaspat tocat (doar frunze) 2 lgt. rozmarin proaspat tocat (doar frunze) 1 lgt. sare 1 lgt. piper negru proaspat rasnit Preparare: Se

citeste

Pita arabeasca cu pastrav, castravete, menta si capere

Ingrediente (pentru 2 pite mari): 1 castravete mediu, preferabil organic 2 linguri suc de lamaie 3 linguri ulei de masline 2 linguri frunze de menta tocate sau 1 lingurita menta uscata 1 ½ linguri de capere, spalate si tocate 2 linguri iaurt 1 ½ lingurita mustar dulce

citeste

Carne de vita cu ciuperci, ceapa si vin mavrodafni

Ingrediente: 1 ½ kg carne de vita in bucati 500 gr. ceapa felii 250 gr. ciuperci tocate 25g ciuperci porcini uscate 1/2 cana ulei de masline 2 linguri de unt 2 linguri faina 1/2 litru de vin mavrodafni cimbru sare si piper Mod preparare: Sarati si piperati bine bucatile

citeste

Cotlet cu rosii cherry la cuptor

Ingrediente (2 persoane): 2 cotlete (circa 450 gr. /buc) 4 linguri de ulei de masline sare grunjoasa de mare 1 lingurita oregano uscat, maruntit 400 gr. rosii cherry cu tulpina, bine spalate 2 linguri mustar piper proaspat macinat Preparare: Se incalzeste cuptorul (optiunea gratar).

citeste

Cotlet de porc cu lamaie si cimbru

Ingrediente (4 persoane): 4 cotlete de porc cu os 140 ml vin alb sec 3 linguri suc de lamaie 2 linguri de ulei de masline 1 ceapa mica data pe razatoare 1 lingura cimbru uscat, zdrobit sare si piper proaspat macinat Preparare: Se spala cotletele si se usuca bine cu prosoape de

citeste

Iepure cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 iepure, 1 ½ kg, in bucati 1kg ciuperci albe 1 ceapa, rasa pe razatoarea mare 5 linguri de ulei de masline 150 ml vin alb coaja de la o portocala coapt 2 batoane de scortisoara 1 gutuie decojita, rasa pe razatoarea mare 1 lingurita miere sare

citeste

Paine prajita cu prosciuto si smochine

Ingrediente (4 persoane): -16/20 smochine coapte, necuratate, spalate foarte bine si taiate in jumatati -12 felii prosciuto -4 felii mari de paine -100 mg ulei de masline extravirgin -sare, piper Preparare: Smochinele se asaza pe un platou mare si se stropesc cu ulei de masline (spray) Painea

citeste

Prepelite umplute cu sos de rodie

Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 prepelite Pentru crutoane: 250 gr paine veche taiata in cuburi mici 2 catei de usturoi, zdrobiti 100 ml ulei de masline Pentru umplutura: 1 rodie curatata 20 ml ulei de masline 250 gr bacon 50 ml otet de vin rosu 1 ceapa medie, tocata marunt 1

citeste

PUI CU SOS DE VIN SI CIUPERCI

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 pui de 1. 800 g. (taiat in portii) 1/2 ceasca ulei de masline 2 cepe medii, tocate 2 catei de usturoi, zdrobiti 1 ceasca vin alb 1 lingurita mustar Dijon 2 frunze de dafin 2 lingurite de frunze proaspete de oregano tocat sau 1 ½ lingurita

citeste

Pulpa de porc cu miere la cuptor

Ingrediente (pentru 8 persoane): 1 pulpa de porc (2-3 kg) 200 ml miere + 1 lingura (separat pentru sos) 60 ml ulei de masline 60 ml suc de lamaie 1 lingurita coriandru uscat sau proaspat 2 linguri frunze de cimbru proaspat, tocat sau cimbru uscat, zdrobit sare de mare piper alb, proaspat

citeste

Purcel de lapte la cuptor

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 buc carne purcelus (1 ½ kg) 1 ½ kg cartofi decojiti 4 gutui decojite 6 catei de usturoi 1 ceasca mica ulei de masline sare si piper Pentru umplutura : 1 mar 2 pere 10 caise uscate 3 lingurite de unt sau 4 linguri ulei de masline 2

citeste

Penne cu carne tocata de pui

Ingrediente (4 persoane): 500 gr. paste penne 600 gr. carne tocata de pui 4 fire de ceapa verde sau 1 ceapa medie, tocata 4 linguri de ulei de masline 400 gr. piure de rosii 4 rosii mici, tocate 1/2 ceasca vin alb sare si piper proaspat macinat 2 linguri de frunze proaspete de busuioc,

citeste

Spaghete cu carne de vita

Ingrediente: 1 ½ kg carne de vita macra, portionata in bucati 2 cepe medii, tocate 1/2 ceasca de ulei 1/2 ceasca de vin alb 2 catei de usturoi felii 600 gr. rosii proaspete zdrobite 1 lingurita boia de ardei dulce 2 frunze de dafin 1 scortisoara 2-3 catei sare si piper 500

citeste

Spaghete cu ton si ierburi proaspete

Ingrediente (4 persoane): 500 gr. spaghete 250 gr. conserva de ton in apa sau ulei (preferabil file), zdrobit 4 fire de ceapa verde, tocata 4 linguri frunze de patrunjel tocat 3 linguri marar tocat 8 rosii uscate, taiate in cuburi mici 4 linguri ulei de masline sare si piper proaspat

citeste

BRIAM

Ingrediente (6-8 persoane): 1 vanata medie 1 ceasca ulei de masline extravirgin 2 cepe medii taiate marunt 3-4 catei usturoi taiat marunt 5 cartofi medii taiati rondele 1/2 cm 2 dovlecei mari rondele 1/2 cm sare, piper 2 linguri oregano 1 1/3 cana rosii din conserva Vanata se taie

citeste

Linte rosie cu peste afumat

Ingrediente (4 persoane): -500 gr linte rosie -3 linguri ulei de masline extra virgin -3 fire ceapa verde taiata marunt -un peste afumat (sau 2 bucati file) -1/2 legatura marar taiat marunt -sare, piper Mod preparare : Se incinge uleiul de masline intr-o craticioara medie si se

citeste

Omleta la cuptor cu spanac si ciuperci

Ingrediente (4-6 persoane): -1/2 kg spanac proaspat, spalat -1/2 kg ciuperci champignon taiate felii subtiri -1 ceasca cascaval ras -6 oua -3 linguri lapte -3 linguri ulei de masline extra virgin -sare, piper Preparare: Se pune spanacul in apa clocotita pentru 2 minute dupa care

citeste

Salata calda de rosii cu feta la tigaie

Ingrediente (4 persoane): -32 rosii cherry -o ceapa mare (feliata) -5-6 linguri ulei de masline extra virgin - 1/2 ceasca rosii uscate in ulei, taiate marunt -150gr branza feta taiata in cuburi mici -3 linguri otet balsamic -2 linguri stafide brune -1/2 lingurita oregano -1/2 ceasca

citeste

Burgeri fara paine

Ingrediente (4 persoane): 500 gr. carne tocata de vita 2 cepe, tocate 3 linguri iaurt frunzele de la 1 legatura de patrunjel, tocate 1 lingurita bicarbonat de sodiu 1 lingurita oregano uscat sare si piper proaspat macinat 1-2 linguri de ulei de masline Preparare: Intr-un castron

citeste