Ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara masline, 02.2015

Toate maslinele pot fi masline de masa, insa dimensiunea fructelor si soiul arata care sunt cele mai adecvate. Principalele soiuri comestibile sunt maslinele mai mari, Amfissis si Volos, Kalamata, cele verzi Halkidiki si Throubes. Cum sunt procesate? Exista doua tipuri de prelucrare pentru

citeste

Kotsifali, Forta Tacuta - 02/2015

Patria sa este Insula Creta, ofera vinuri aromate, proaspete si fructate, dar pentru a isi arata punctele forte trebuie sa fie vinificat impreuna cu un alt soi, de obicei cu Mantilaria, care ii imbunatateste culoarea rosiatica slaba. Este cultivat mai ales in Heraklion Creta si sporadic in Insulele

citeste

Amintiri din vacanta de Anul Nou in Grecia - 01/2015

In acest an am decis sa petrecem sarbatorile de Anul Nou in Nordul Greciei, si anume in orasul Drama. Am auzit despre Drama in urma cu cateva luni cand am aflat, de fapt, despre evenimentul din Drama numit ONEIROUPOLI. Oneiroupoli este echivalentul Satului lui Mos Craciun, in varianta greceasca.

citeste

Este acesta unul dintre cele mai vechi vinuri din lume? 01/2015

In cele mai vechi timpuri (650-550 i. Hr. ), fenicienii faceau comert, printre altii, si cu popoarele care locuiau in apropierea Marii Negre. Competitia dintre fenicieni si corinteni (locuitorii din Korinthos, Grecia) si, mai tarziu cu atenienii, i-a fortat sa isi limiteze comertul numai in zona

citeste

Turism viticol in tara lui Bachus, 12/2014

Este sezonul pentru excursii care combina afacerile cu placerea la podgorii si crame, acum ca recolta s-a incheiat iar producatorii ne pot indruma. Acum este, probabil, cel mai bun moment pentru plimbari prin fabricile de vin, pentru ca cele mai multe au terminat de recoltat. Relaxati si calmi, precum

citeste

Drumul Soiului Malagousia de la Obscuritate la Faima, 12/2014

De Tara Q. Thomas, Wine & Spirits Magazine Malagousia este urmatorul Riesling , a declarat Yannis Voyatzis cu zece ani in urma, cand ne asezam la o masa inconjurata de mancare si sticle. Am ras tare, incurajati de vin si de ridicolul afirmatiei. Sigur, parea a se potrivi cu fiecare

citeste

DESPRE LISTA "TOP 100 WINE SPECTATOR 2014", 12/2014

In fiecare an, incepand cu 1988, Wine Spectator publica lista Top 100, in care editorii selecteaza cele mai interesante vinuri din miile pe care le evalueaza in cursul anului. Anul recoltei si-a dovedit atu-ul la vinurile produse in acest an, influentand schimbari esentiale in alcatuirea listei

citeste

CEPHALONIA si ROBOLA, 10/2014

Cephalonia, insula romanului „Mandolina Capitanului Corelli”, este cea mai mare si cea mai complexa din Insulele Ionice din vestul Greciei. Parte a Imperiului Venetian timp de 400 de ani, aceste insule au fost plasate sub protectie britanica in urma razboaielor napoleoniene,

citeste

19 Uleiuri de Masline Grecesti printre Cele Mai Bune din Lume in 2014, 10/2014

Nouasprezece uleiuri de masline din Grecia au castigat un loc ravnit ca unul dintre cele mai bune din lume anul acesta la New York International Olive Oil Competition (NYIOOC). Juriul a acordat majoritatii dintre acestea, 12 in total, statutul de Premiu de Aur. Per ansamblu, a fost un numar record

citeste

Prea multa poluare unde locuiti? Uleiul de masline ar putea sa ajute, 10/2014

Expunerea la poluarea atmosferica este cunoscuta ca avand un efect negativ asupra sanatatii. Particulele poluante, un amestec de particule mici si picaturi lichide care include acizi, produse chimice organice, metale si particule de sol sau de praf, sunt asociate cu boli cardiace si pulmonare. Un

citeste

Adaugati Ulei de Masline la Legume pentru Scaderea Tensiunii Arteriale, 10/2014

Una dintre caracteristicile principale ale dietei mediteraneene este abundenta de preparate din legume si salate pregatite cu ulei de masline din belsug. Si, in timp ce cunoastem ca adaugarea de ulei de masline la legume poate creste absorbtia de vitamine si antioxidanti, se pare ca aceasta combinatie

citeste

Uleiul de masline extra virgin prajit, un super-aliment pentru unele femei cu diabet zaharat

Pana acum, dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extra virgin era bine cunoscuta pentru beneficiile pentru sanatate, de preventie fata de o serie de boli, inclusiv boli de inima, artrita, cancer si osteoporoza. In timp ce dovezile cresc in favoarea masurilor de protectie ale acestui super-aliment,

citeste

Dakos – reteta traditionala din Insula Creta

Ingrediente: 1 kritharokouloura (paine uscata de orz, tipica si traditionala din Creta, care se gaseste in magazinele de delicatese sau pe internet; daca nu o gasiti, puteti folosi orice tip de paine uscata de orz) 1 rosie 60 gr. branza feta, faramitata un praf de oregano si de sare 6 linguri

citeste

Pariul cu Retsina, 08/2014

Un interviu cu Eleni Kechri, oenolog (de la Kechri Winery), acordat publicatiei Oinoxos Magazine din Grecia “Copil fiind, am o multime de amintiri despre familia mea care producea vinuri si mai ales despre tatal meu, care a luptat pentru a redefini Retsina, creand un nou Kechribari

citeste

Top 5 – Vinuri grecesti, 08/2014

Pe baza vanzarilor totale ale Greka Terra (pentru Horeca), in primele sase luni ale anului 2014, avem topul celor mai bine vandute vinuri grecesti, pe categorii. Titlul de campion absolut, independent de categorie, merge catre Biblia Chora White, un vin care a facut o cariera incredibila in Grecia si

citeste

PRIMII STRUGURI ASSYRTIKO PLANTATI IN SUA, 08/2014

Podgoria Tryphon la inceputul verii 2008. Vitele-de-vie Assyrtiko au suportat din cele mai vechi timpuri vanturi puternice, soluri superficiale, veri calde si nopti reci in patria lor din Santorini. O podgorie de mare altitudine (975 metri), cu risc major de inghet, aflata in muntii din Tahoe

citeste

ASSYRTIKO INSEAMNA, 08/2014

Assyrtiko de pe solurile vulcanice, fara filoxera, din Santorini este un soi de struguri care merita atentie la nivel mondial. Acesta este capabil sa produca vinuri captivante, de clasa mondiala, care pot invechi cu gratie. Dupa cum spunea John Downes MW in timpul deplasarii de informare a IMW in

citeste

In lumea Boutari Winery, 07/2014

Fascinanta istorie a uneia dintre cele mai mari si cele mai vechi companii vinicole din Grecia, in naratiunea lui Konstantinos Boutari, intr-o dimineata de primavara in biroul sau de la Pikermi (Attica), in care incepe sa povesteasca istoria afacerii de familie, care numara deja 133 ani si patru

citeste

Cea mai recenta evaluare a vinurilor grecesti din partea lui Mark Squires, eRobertParker.com, 7/2014

Aceasta este ultima evaluare pe care dl. Squires a facut-o pentru vinurile din Grecia. Dl. Squires a acumulat, in ultimii noua ani, cunostinte excelente despre podgoriile grecesti si despre cei mai multi dintre producatorii greci. Modul in care dl. Squires testeaza vinurile este putin diferit

citeste

Lava din Santorini intr-un pahar, 07/2014

Cu doar cateva decenii in urma vinurile din Santorini aveau un caracter foarte diferit fata de prezent. Nu doar vinurile albe erau etichetate cu Denumire de Origine Protejata (DOP) Santorini, care insa nu ofereau gama de arome si note de care ne bucuram astazi, ci si cele roze, care erau mai degraba

citeste

Retsina – un vin grecesc unic, cu 4000 de ani de traditie, 07/2014

Ca fapt istoric, Retsina s-a nascut aproape din greseala - ceva ce s-a intamplat si inca se intampla in vin. In antichitate, cand vinul era depozitat (si transportat) in amfore, rasina de pin era folosita ca izolant pentru a sigila gurile amforelor si pentru a proteja vinul de oxidare si de

citeste